غروب گردشگری ایران و نابودی صد‌ها شغل

طی هفته‌های اخیر بسیاری از گردشگران خارجی تور‌های خود به مقصد ایران را لغو کردند

به گزارش پایگاه خبری مناطق آسیا (آرنا) به نقل از اعتماد، فاجعه شکست در هدفگذاری برای میزبانی تماشاچیان جام جهانی فوتبال، اوایل هفته قبل آشکار شد وقتی جمشید حمزه‌زاده؛ رییس هیات‌مدیره جامعه هتلداران حرفه‌ای کشور گفت که «با وجود تمهیدات برای اسکان و پذیرایی از ۲۰ هزار تماشاچی جام‌جهانی قطر، تاکنون (تا روز ۲۶ مهر ۱۴۰۱ و ۳۳ روز پیش از آغاز جام جهانی قطر) حتی یک رزرو نیز از سوی تماشاگران جام‌جهانی قطر در ایران انجام نشده است.»
 
به دنبال بازتاب جهانی برخورد با اعتراضات و اغتشاشات در برخی از شهر‌های ایران طی هفته‌های اخیر، بسیاری از گردشگران خارجی که تور‌هایی به مقصد ایران خریداری کرده بودند، سفر خود را لغو کردند.

خبر لغو گسترده تور‌های گردشگری ورودی به دلیل ناآرامی‌های ایران، اولین‌بار توسط ابراهیم پورفرج؛ رییس جامعه تورگردانان ایران اعلام شد. ۱۲ مهر ماه امسال، حدود سه هفته بعد از آغاز اعتراضات و اغتشاشات در واکنش به جان باختن مهسا امینی (دختر ۲۲ ساله سقزی که پس از دستگیری توسط گشت ارشاد در شهر تهران و انتقال به بازداشتگاه وزرا، دچار مرگ مغزی شد و روز ۲۵ شهریور فوت کرد)

پورفرج در گفتگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «اعتراضاتی که ازسوی برخی ایرانی‌ها در شهر‌های خارجی درخصوص کشورمان شاهد هستیم، سبب ایجاد تغییراتی در تصمیم گردشگران برای سفر به ایران شده چنانکه در حال حاضر برخی تور‌های ورودی تحت‌تاثیر این القائات سفر خود را به ایران کنسل کرده‌اند.»

همان روز و ساعاتی بعد از اعلام پورفرج، محمدعلی فرخ‌مهر؛ رییس جامعه حرفه‌ای هتل، هتل آپارتمان و پانسیون استان تهران در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، از لغو ۷۰ درصدی رزرو هتل‌ها و مراکز اقامتی از زمان آغاز اعتراضات و اغتشاشات خبر داد و گفت: «مطابق بررسی‌ها و گزارش‌های دریافت شده از هتل‌های فعال در تهران، بخش قابل‌توجهی از گردشگران و به صورت کلی مسافران خارجی، به واسطه شرایط اخیر رزرو قبلی خود را لغو کرده یا برنامه سفر خود را به تعویق انداخته‌اند.»

۵ روز بعد از انتشار این اخبار، محسن حاجی سعید؛ رییس هیات‌مدیره تشکل حرفه‌ای راهنمایان گردشگری با جزییاتی بیشتر در گفتگو با خبرگزاری تسنیم گفت که به دنبال اتفاقات اخیر، تمام تور‌های گردشگری ورودی از مبدا کشور‌های آلمان، اسپانیا، امریکای‌جنوبی، برزیل و استرالیا به‌طور کامل لغو شده است.

حاجی سعید، عددی از تعداد تور‌های گردشگری ورودی لغو شده به مقصد ایران نگفت، اما تعدادشان را «بسیار بالا و قابل توجه» ذکر کرد و اشاره داشت که علاوه بر تور‌های لغو شده، بسیاری از کشور‌ها هم با انتشار اطلاعیه‌ای مبنی بر توصیه عدم سفر به ایران، اتباع خود را از سفر انفرادی به ایران منصرف کرده‌اند.

اشاره حاجی سعید به توصیه برخی دولت‌ها به انصراف از سفر انفرادی به ایران در هفته‌های اخیر، متمم همان خبری است که طی روز‌های گذشته در خبرگزاری‌های خارج از کشور منتشر شد و حکایت از آن داشت که به دنبال آغاز اعتراضات و اغتشاشات در تمام شهر‌های ایران، دولت‌های آلمان، فرانسه، هلند، اتریش، بلژیک، اسپانیا و ایتالیا به شهروندان خود هشدار داده‌اند که از سفر به ایران خودداری کرده یا در صورتی که در ایران هستند، به سرعت خاک این کشور را ترک کنند.

وزارت امور خارجه ایالات متحده امریکا هم ۲۰ روز قبل و در هفته‌های اول بعد از آغاز اعتراضات و اغتشاشات در ایران، در بخش توصیه‌ها و محدودیت‌های سفر به نقاط پرخطر جهان، در مورد ایران هشدار سطح ۴ را مطرح و توصیه به لغو سفر داشت.

اخبار و اظهارات فعالان حوزه سفر درباره توقف ورود گردشگر خارجی به ایران به دلیل ناآرامی‌های اخیر از‌سوی مسوولان وزارت میراث فرهنگی هم تایید شد.

علی‌اصغر شالبافیان؛ معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، روز‌های پایانی مهر ماه در گفتگو با خبرگزاری ایلنا تایید کرد که «انتشار تصاویر از ناامنی در ایران در رسانه‌های خارجی در تور‌های ورودی از کشور‌های اروپایی تاثیر گذاشته و حتی می‌تواند در جذب گردشگران و تماشاچیان جام جهانی قطر ۲۰۲۲ که برنامه‌ریزی‌های لازم برای آن انجام شده، تاثیر داشته باشد. آنچه این روز‌ها در عرصه بین‌الملل مخابره و ترویج شده روی تصمیم گردشگران در سفر به ایران تاثیرگذار خواهد بود و ما هم معتقد هستیم که اتفاقات اخیر بخش گردشگری ایران را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.»

ناآرامی‌های اخیر البته تنها دلیل کاهش گردشگران ورودی از مبادی اروپا و حتی تماشاچیان جام جهانی نیست. مجموع عواملی دست به دست هم داده تا کشور ایران؛ با وجود تعداد آثار و ابنیه تاریخی و جایگاه مهمی که در فهرست یونسکو دارد، مقصد محبوبی برای گردشگران اروپایی و به ویژه توریست‌های جوان نباشد.

فعالان عرصه گردشگری هم به این دلایل واقفند چنانکه کمتر از یک ماه قبل، رییس جامعه تورگردانان ایران به خبرنگار ایلنا گفته بود: «مسوولان گردشگری همواره عنوان می‌کنند که سفر به ایران ارزان است درحالی‌که قیمت سفر به ایران نسبت به سفر به کشور‌های منطقه به هیچ‌وجه ارزان نیست.

ایران نسبت به آذربایجان، پاکستان و حتی ترکیه گران‌تر است. هزینه حمل‌ونقل که سه سال قبل روزی حدود ۹۰۰ هزار تومان بود و این اواخر به یک میلیون و دویست هزار تومان رسیده بود، طی چند ماه اخیر به ۴ تا ۴ و نیم میلیون تومان رسیده و نرخ حمل‌ونقل، ۴ برابر شده است.

اتاق ۷۵۰ هزار تومانی در هتل ۵ ستاره، حدود ۳ و نیم میلیون تومان شده و هزینه غذا از ۱۷۰ هزار تومان به ۸۰۰ هزار تومان رسیده. هزینه خدمات حوزه گردشگری طی چند ماهه اخیر بیش از ۳ برابر شده درحالی که رشد نرخ دلار طی سال جاری حدود ۷درصد بوده، اما در مقابل آن شاهد افزایش ۳۰۰ برابری قیمت خدمات گردشگری هستیم.

در چنین شرایطی چگونه می‌توان گفت ایران ارزان است؟ اصلا این‌گونه نیست. بسته‌های سفر به ایران گران‌ترین بسته در منطقه هستند. گردشگر ایرانی به جای سفر به کیش ترجیح می‌دهد به ترکیه سفر کند، چراکه نه تنها نرخ سفر به ترکیه از سفر به کیش مناسب‌تر است بلکه خدمات و امکانات بیشتری نیز دریافت می‌کند؛ بنابراین تماشاچیان جام جهانی قطر هم به ایران سفر نمی‌کنند، چون عموما ورزشکار و جوان هستند و ایران مقصد گردشگران جوان نیست.»

فاجعه شکست در هدفگذاری برای میزبانی تماشاچیان جام جهانی فوتبال، اوایل هفته قبل آشکار شد وقتی جمشید حمزه‌زاده؛ رییس هیات‌مدیره جامعه هتلداران حرفه‌ای کشور به خبرنگار تسنیم گفت که «با وجود تمهیدات برای اسکان و پذیرایی از ۲۰ هزار تماشاچی جام‌جهانی قطر، تاکنون (تا روز ۲۶ مهر ۱۴۰۱ و ۳۳ روز پیش از آغاز جام جهانی قطر) حتی یک رزرو نیز از سوی تماشاگران جام‌جهانی قطر در ایران انجام نشده است.»
 
کد خبر 4047

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 11 =