حسین جمشیدی/ تجارت آسیا: با حضور دکتر سعید محمد در دولت سیزدهم، به عنوان مشاور رئیس جمهور و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، سکان این ظرفیت بزرگ اقتصادی کشور به فردی با کارنامه نسبتا موفق و درخشان در حوزه مدیریت اجرایی و عمرانی سپرده شد که نوید بخش آن است که پس از چند دهه شاهد تحولات گسترده ای در مناطق آزاد باشیم.
سعید محمد کار سختی را پیش رو دارد، مناطق آزاد بر اساس نیازهای اقتصادی و تسهیل در مبادلات تجاری منطقه ای و جهانی ایجاد شد تا بتوانیم در جهت توسعه اقتصادی کشور نقش فعال و کلیدی را ایفا نماییم.
تجربه سایر کشورها در این زمینه موفقیت های چشمگیری را در جهت توسعه اقتصادی، تولید، تجارت دیپلماسی، گردشگری و... برایشان به ارمغان آورد؛ متاسفانه با توجه به اهداف ایجاد این مناطق در ایران، به دلایل مختلف به خصوص ضعف مدیریت و نگاه لیبرالیستی حاکم بر این مناطق، پس از چند دهه نه تنها به اهداف مورد نظر دست نیافتیم بلکه این مناطق را با چالش هایی روبرو کرد.
نباید فراموش کنیم مدیرانی هم در طی این سالها زحمات بسیاری را متقبل شدند تا زیرساخت های لازم را از منابع درآمدی آن ایجاد نمایند. سایر کشورها قبل از ایجاد این مناطق ابتدا زیرساخت های لازم را توسط دولت انجام و پس از آماده شدن کامل، این مناطق را که بر اساس برنامه ریزی و سیاست های تجاری و اقتصادی و با قوانین خاص به دور از مشکلات و بروکراسی های سرزمین اصلی ایجاد کردند، نمونه های موفق آن رادر چین و اروپا و در همسایگی خود بندر دبی را شاهد هستیم.
امروز نکته ای را که بر اساس اولویت های اقتصادی دولت سیزدهم عنوان شده است و با توجه به شرایط سخت اقتصادی که با آن مواجه هستیم، این مناطق میتوانند در مبادلات اقتصادی و سیاسی و منطقه ای نقش کلیدی ایفا نمایند.
نه تنها لازم است آقای سعید محمد این مهم را در برنامه های خود مورد توجه قرار دهد بلکه لازم است تا با یک تحول و دگرگونی در مدیریت حاکم در این مناطق، اقدامی جهادی انجام دهد. متاسفانه نه تنها مناطق آزاد کشور تا به امروز به اهداف مورد نظر دست نیافتند بلکه اقتصاد ملی را با چالش هایی روبرو نمودند که در این مقال فرصت پرداختن به آن نیست.
باید اذعان داشت با توجه به موقعیت استراتژیک و قرار داشتن کشور در حساس ترین نقطه کریدورهای اتصال شمال و جنوب و شرق و غرب و دسترسی به آب های بین المللی هر یک از هفت منطقه آزادی که در نقطه خاصی ایجاد شده است، ظرفیت بزرگی در رقابت های اقتصادی جهان و تبادلات منطقه ای می توانند ایفا نمایند، به خصوص با تصویب هفت منطقه آزاد جدید این زنجیره کامل شده و می توانند توسعه بسیاری را در تولید، تجارت، گردشگری و... ایفا نمایند.
برای رسیدن به این اهداف، سعید محمد به عنوان سکاندار و سیاست گذار، کار سختی را پیش رو دارد که نیازمند یک تیم متخصص و اقتصادی همراه با نگاه منافع ملی کشور و درک واقعیت های امروز ایران است تا بتواند مناطق آزاد کشور را از حیاط خلوت مافیای قدرت و سیاست مداران خود محور و خود شیفته خارج نماید.
در کنار عدم دسترسی اهالی رسانه به دبیر شورای عالی مناطق آزاد و عدم آگاهی از برنامه های وی هنوز مدیران این مناطق به طور کامل منصوب نشدند و باید منتظر بود تا تیم مدیریت جدید معرفی شوند، هر چند تاخیر جهت معرفی مدیران همسو با دولت سیزدهم به صلاح آقای سعید محمد نیست ولی امید است شاهد تحولات مناسبی در مناطق آزاد تجاری کشور باشیم.
در پایان نکته مورد اهمیت در این مناطق که متاسفانه از دوره قبل به یادگار مانده، ضعف اطلاع رسانی و برقراری ارتباط دوسویه روابط عمومی های دبیرخانه این مناطق با رسانه ها و سرمایه گذاران است که به فراموشی سپرده شده و کلا به جز چند روابط عمومی حرفه ای و فعال وظیفه مابقی تشکیلات به خبر رسانی یکسویه در سایت ها از مدیران و چاپ بنر و ... محدود شده است.

نکته مورد اهمیت در این مناطق که متاسفانه از دوره قبل به یادگار مانده، ضعف اطلاع رسانی و برقراری ارتباط دوسویه روابط عمومی های دبیرخانه این مناطق با رسانه ها و سرمایه گذاران است که به فراموشی سپرده شده است.
کد خبر 3568
نظر شما