به گزارش پایگاه خبری مناطق آسیا وبه نقل از روابطعمومی شرکت نفت و گاز پارس، قرارداد توسعه میدان مشترک گازی فرزاد «ب» روز گذشته (دوشنبه،27 اردیبهشت 1400) با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت نفت ملی نفت و مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، بین شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و گروه پتروپارس به عنوان پیمانکار عمومی در سالن شهید بهشتی وزارت نفت امضا شد.
هدف از اجرای این قرارداد، دستیابی به برداشت روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز غنی (28 میلیون مترمکعب) در مدتزمان 5 سال است. گاز تولیدی این میدان برای فرآورش به تأسیسات خشکی منطقه پارس 2 کنگان در استان بوشهر منتقل میشود.
در تأسیسات خشکی بدواً میعانات گازی از گاز ترش تفکیک شده و جهت تثبیت به پالایشگاه فازهای 12 و 19 پارس جنوبی منتقل میشود. گاز خروجی از تأسیسات خشکی طرح فرزاد «ب» نیز جهت فرآورش بین 5 پالایشگاه موجود در منطقه پارس 2 توزیع میشود.
مطابق این قرارداد که با سرمایهای معادل 1میلیارد و 780 میلیون دلار در قالب بیع متقابل به امضا رسید، شرکت پتروپارس موظف است در مرحله اول توسعه، حفاری 8 حلقه چاه توسعهای، احداث و نصب یک عرشه اصلی با تأسیسات جدایش مایع، احداث و نصب یک عرشه سرچاهی با تأسیسات حداقلی را انجام دهد.
در بخش خطوط لوله دریایی نیز، در شرح کار پیمانکار طرح، احداث یک خط لوله دریایی 20 اینچ به طول تقریبی سه کیلومتر جهت اتصال عرشه سرچاهی به عرشه اصلی، یک خط لوله دریایی 36 اینچ به طول تقریبی 230 کیلومتر جهت انتقال سیال ترش از سکوی اصلی به تأسیسات خشکی و یک خط لوله دریایی 10 اینچ به طول تقریبی 230 کیلومتر جهت انتقال میعانات به خشکی دیده شده است.
تأسیسات ساحلی طرح نیز شامل تجهیزات دریافت سیال ترش تولیدی بخش فراساحل و جداسازی میعانات به همراه تأسیسات جانبی و خطوط لوله خشکی برای انتقال و توزیع گاز ترش و میعانات به پالایشگاههای مستقر در منطقه پارس 2 است.
شرکت پتروپارس براساس این قرارداد موظف است نسبت به استفاده حداکثری از ظرفیتها و توانمندی پیمانکاران و سازندگان تجهیزات داخلی با نظارت و تایید کامل کارفرما اقدام کند.
با اجرای این طرح، علاوه بر افزایش ظرفیت تولید گاز، بستر ایجاد اشتغال گسترده در کشور ایجاد میشود و بازار کسب و کار مناسبی برای پیمانکاران و سازندگان تجهیزات داخلی به وجود خواهد آمد.
بر اساس این گزارش، میدان مشترک گازی فرزاد «ب» در محدوده بلوک فارسی در نوار مرزی ایران و عربستان سعودی و در فاصله نزدیک 20 کیلومتری جزیره فارسی واقع شده است.
میزان گاز درجای میدان مشترک فرزاد «ب» در حدود 23 هزار میلیارد فوت مکعب برآورد شده است که میزان میعانات گازی آن حدود 5 هزار بشکه در ازای هر میلیارد فوت مکعب گاز تخمین زده میشود.
30 سناریو برای کاهش هزینه برای توسعه میدان گازی فرزاد "ب" 30
بر اساس این گزارش بیژن زنگنه وزیر نفت در آیین امضای این قرار داد ضمن قدردانی از مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس و دیگر دستاندرکاران به سرانجام رسیدن این قرارداد گفت: امروز روز مهمی است که قرارداد این میدان امضا میشود، مدتهاست که دنبال امضای قرارداد این میدان گازی بودم.
وی با اشاره به اینکه در ابتدا قرار بود هندیها این میدان را توسعه دهند و گاز آن را پس از تبدیل الانجی (گاز طبیعی مایع شده) بخرند، گفت: شرکت ملی نفت ایران سناریوهای زیادی را برای مصرف گاز این میدان بررسی کرده، هزینه توسعه این میدان که تولیدات آن با یک فاز پارس جنوبی برابری میکند، حدود ۲ میلیارد دلار برآورد شده است که با هزینههای فرعی به 3 میلیارد دلار نیز افزایش مییابد، این در شرایطی است که توسعه دو فاز پارس جنوبی به 2 میلیارد دلار سرمایهگذاری بدون ساخت پالایشگاه نیاز دارد.
مذاکره با هندیها به نتیجه نرسید
وزیر نفت ادامه داد: میعانات گازی میدان فرزاد »ب« نیز یکهشتم پارس جنوبی است که مشکلاتی را ایجاد میکند، از جمله اینکه عدم تعادل بین دریافت و پرداخت به وجود آمده و بازپرداخت این طرح را دشوار میکند. در پارس جنوبی 2 فاز را با تولید روزانه 80هزار بشکه میعانات گازی با همین سرمایه میتوان توسعه داد، اما برای توسعه میدان فرزاد با تولید روزانه 5 هزار بشکه میعانات گازی، همانقدر باید سرمایهگذاری انجام شود.
زنگنه مبنای توسعه طرحها را بازپرداخت بر اساس منابع همان طرح اعلام کرد و گفت: مقرر بود هندیها گاز میدان فرزاد را به الانجی تبدیل کنند، اما در تحریم نخست از توسعه این میدان کنار رفتند و دوباره پس از لغو تحریم برگشتند.
وزیر نفت به دیدار با وزیر نفت و مقامهای هندی نیز اشاره کرد و گفت: در این مدت دوبار با وزیر نفت و مقامهای هندی برای توسعه این میدان مذاکره کردم، اما عملاً حاضر نبودند بیایند. شرایط آنها که از تولید الانجی صرفنظر کردند پذیرفتیم، اما باز هم بهدلیل تحریم و مسائل دیگر نیامدند. حتی از ریاستجمهوری مجوزی گرفته شد تا بازپرداخت این طرح، از محل درآمدهای گاز صادراتی تأمین شود، باز هم نیامدند.
بیژن زنگنه گفت: در این مدت هزینه و وقت زیادی برای توصیف میدان فرزاد «ب» صرف شده و سناریوهای مختلفی برای توسعه آن بررسی شد تا بتوانیم هزینهها را تا جایی که امکان دارد کاهش دهیم. تأمین هزینه این طرح که هماکنون به 1.8 میلیارد دلار رسیده، نیازمند بکارگیری هنر مدیریت مالی است.
وزیر نفت با بیان اینکه نزدیک به 30 سناریو برای توسعه این میدان بررسی شده است، توضیح داد: در نهایت تصمیم گرفته شد تا گاز تولیدی این میدان به سایت ۲ پارس جنوبی انتقال یابد و در آنجا از امکانات موجود پالایشی استفاده شود، در حال حاضر پالایشگاههای پارس جنوبی بیش از این مقدار هم ظرفیت دریافت و پالایش گاز را دارند.
انتقال گاز تولیدی میدان بلال و کیش به پالایشگاههای پارس جنوبی
مقام عالی وزارت نفت به انجام مطالعهای جامع درباره استفاده از پالایشگاههای غرب خلیج فارس نیز اشاره کرد و گفت: در این مطالعه مشخص شده است که گاز کدام میدانها به این پالایشگاهها منتقل شود، در همین راستا گاز تولیدی میدان بلال و کیش هم به پالایشگاههای این منطقه منتقل میشوند.
به گفته زنگنه قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» در قالب قرارداد بیع متقابل اجرا میشود و برای تأمین هزینههای سرمایهای آن باید از تلفیقی از منابع مالی صندوق توسعه ملی و اوراق مالی شرکت ملی نفت ایران بهره برد.
امروز دفتر میدانهای مشترک گازی بسته میشود
وزیر نفت با بیان اینکه قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» آخرین کاری است که در حوزه توسعه میدانهای گازی مشترک انجام میشود، تأکید کرد: البته میدان گازی فرزاد «الف» نیز است، اما تولید گاز از این میدان منوط به توسعه میدان «فرزاد ب» است، چرا که باید به رفتار این مخزن بسیار پیچیده آشنا و مسلط شویم.
وی با اشاره به اینکه طبق قول داده شده دفتر میدانهای مشترک گازی امروز بسته میشود، گفت: در پارس جنوبی ۹۵ درصد کارهای مربوط به توسعه مخزن انجام شده و در فاز بعدی اقدامات مربوط به نگهداشت تولید و فشارافزایی باید انجام شود که با هزینه ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلاری سطح تولید فعلی حفظ شود. برای فشارافزایی از مخزن پارس جنوبی نیز قراردادی بسته شده که توربینها و کمپرسورهای آن با تأمین مالی شرکت ملی نفت ساخته شود.
وزیر نفت در بخش دیگری از اظهارات خود بر ضرورت حفظ تولید گاز در پارس جنوبی تأکید کرد و گفت: برداشت گاز از میدان پارس جنوبی ۲.۵ برابر شده و هماکنون روزانه ۷۰۰ هزار مترمکعب گاز از این میدان تولید میشود. حفظ این رقم تولید از ۲۷ فاز هنر میخواهد و ظرفیت برداشت از پارس جنوبی تکمیل است.
راهاندازی پالایشگاه فاز 14 تأثیری بر میزان تولید پارس جنوبی ندارد
زنگنه همچنین به احداث پالایشگاه فاز 14 نیز اشاره کرد و گفت: پالایشگاه این طرح، پالایشگاه یدکی پارس جنوبی خواهد بود و راهاندازی آن تأثیری بر مقدار تولید پارس جنوبی ندارد چرا که ظرفیت پالایش 27 فاز پارس جنوبی در حال حاضر وجود دارد.
نظر شما